luni, 16 iulie 2012

The Exorcism of Emily Rose (2005)


Nota FdS: 9 / Nota imdb: 6,7


Sunt un mare pasionat al filmelor de groaza si vreau sa aduc in atentia voastra una dintre cele mai “scary” productii ale tuturor timpurilor, “The Exorcism of Emily Rose” aparut in 2005.

Tin sa anunt ca nu sunt o persoana care se sperie usor, dar acest film mi-a potolit setea de senzatii tari(de atunci sunt 5 ani). Chiar si acum cand scriu ma trec fiori reci pe spate. Este prezentata povestea unei fete de la tara, proaspat admisa la facultate, Emily Rose. Parintii sunt de acord sa o lase, desi sunt impotriva vietii de student (distractie, petreceri etc.). Prima etapa a exorcizarii incepe cand colegele de camera pleaca acasa la sfarsitul unei saptamani. Urmeaza o serie de evenimente care-i agraveaza starea, in final parintii aducand-o acasa. Doctorii
au pareri diferite, supunand-o tratamentului de epilepsie si schizofrenie deopotriva. Vazand ca nu se ajunge la nici un rezultat, este chemat preotul catolic Moore (interpretat de Tom Wilkinson). Acesta stabileste ca este intr-adevar o posedare si incearca sa salveze fata, dar nu inainte de a inregistra procedura de scoatere a demonului si de a aduce un doctor care sa fie alaturi pe toata durata exorcizarii.

Povestea se concentreaza pe procesul parintelui Moore, care este acuzat de omucidere din neglijenta. Avocatul apararii este Erin Bruner (interpretat de Laura Linney), iar procurorul Ethan Thomas (Campbell Scott). Cei doi lupta cu inversunare in a-si sustine ideile: posedare sau boala rara (combinatie intre epilepsie si schizofrenie)?

Filmul este inspirat de o poveste reala, ceea ce ii da toate premisele pentru a fi o productie de exceptie. Tanara se numea Anneliese Michel, nascuta in Klingenberg, Bavaria, Germania. A murit la varsta de 23 de ani, cauzele stabilite de medici fiind deshidratare si malnutritie, iar cele stabilite de preot fiind posedare severa.

Filmul este o adevarata capodopera, iar subiectul este infricosator. In 2006, a castigat premiul de cel mai bun film horror si a avut cate-o nominalizare pentru cea mai buna actrita in rolurile principal, Laura Linney (interpretand rolul avocatului apararii) si cea mai buna actrita in rolurile secundare, Jennifer Carpenter (Emily Rose). Premiile si nominalizarile au fost facute de “Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA”. Tot in 2006 la “MTV Movie Awards”, Jennifer Carpenter a castigat premiul pentru cea mai infricosatoare prestatie.

Actrita a jucat si in filmul Quarantine si interpreteaza perfect rolurile de fata speriata. Nu stiu cum reuseste, dar eu unul ma ingrozesc de-a binelea cand ii vad expresia fetei.

AICI TRAILER

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu